Измислицата детокс диети

Измислицата детокс диети

24ти септември

Какво е Детокс ?

Детоксикацията е това, което вашето тяло естествено неутрализира, трансформира или премахва нежеланите вещества или токсини. Тя е функция на тялото, която постоянно работи и взаимодейства с всички други функции на тялото. Така че, когато говорим за детоксикация, става въпрос за подобряване и оптимизиране на функциите на системите във вашето тяло.

Какво са Детокс диетите ?

Детокс диетите са популярни диетични стратегии, които твърдят, че улесняват елиминирането на токсините и загубата на тегло. Повечето пъти в тези диети са „здравословни“ и промотират храни и напитки, които никога през живота ви не сте опитвали. По този начин ви карат да вярвате, че точно тези храни и напитки са причината за това, че се чувствате добре.

Въпреки че индустрията на детоксикация процъфтява, няма клинични доказателства в подкрепа за твърденията за тези диети. Има спорни изказвания, които предполагат, че някои храни като кориандър, нори и олестра имат детоксикиращи свойства. Доколкото ни е известно, не са провеждани проучвания за оценка на ефективността на търговските диети за детоксикация при хората. Това е област, която заслужава внимание, така че потребителите да могат да бъдат информирани за потенциалните рискове от програмите за детоксикация.

Какво са Детокс напитки и хапчета ?

Това са всички напитки и хапчета, които промотират прочистване на тялото от токсините или отслабване. Няма нито едно доказателство подкрепящо действията, които хората промотират на тези продукти. Всъщност на тези напитки и хапчета единствената цел е печалба на пари, а не да ви прочисти от излишните неща в тялото.

Защо Детоксът е една голяма лъжа ?

„Детоксът“ е медицински термин, който е превърнат в маркетингова стратегия с цел парични доходи – всичко това е предназначено за лечение на несъществуващо състояние. Истинската детоксикация не се поръчва от меню за диетична стратегия или да се консумират храни и течности забравени от човечеството. Действителната детоксикация се осигурява в болници при животозастрашаващи обстоятелства – обикновено когато има опасни нива на наркотици, алкохол или други отрови в тялото. Това не са продукти, които можете да закупите в аптека за лична употреба. Това, което виждате като „детоксикация“, е просто използването на медицинска терминология за да се продават безполезни продукти и услуги.Може също така да се запитаме, кои са тези токсини, които пречистваме и по какъв механизъм разбираме дали се чистим от тях и ще разберем, че отговори няма.Ако стъпваме на твърдението „ама аз отслабнах“ или „чувствам се по-енергичен(а)“, това е така защото в повечето случаи детокс диетите са основно от плодове и зеленчуци, следователно ще сме на калориен дефицит и от там идва редуцирането на теглото.Това отслабване обаче е изкуствено и временно.Чувството за „енергичност“ идва от там, че просто не ядем боклуци, а качествени микронутриенти, но само за много кратък период.След това организма се изтощава, влиза в „авариен“ режим и се забавя обмяната на веществата.

Извод:

Всеки продукт или услуга с думите „детоксикация“ или „почистване“ в името е ефективен само за почистването на портфейла ви от пари. Няма публикувани данни, които да показват, че детоксикациите, комплектите или ритуалите имат някакъв ефект върху способността на тялото ни да елиминира ефективно отпадъчните продукти. Подобреното здраве не се намира в кутия с билки, бутилка хомеопатия или измислени хапчета. Повечето пъти това е начин за тези индивиди, които ги промотират да изкарат малко пари от вас. Не трябва да се тревожите за „пречистване“ на тялото ви от токсини, защото разполагате с органи, които вършат точно това. Телата ни са съвършенни машини, които са способни да неутрализират много от химичните вещества, които навлизат от вън.А ако искате да отслабнете или да подобрите начина си на живот, за вашето здраве препоръчваме да се консултирате с човек, който наистина разбира от тези неща, защото последствията от лошото хранене, липсата на физически упражнения, тютюнопушенето, липсата на сън и употребата на алкохол или наркотици не могат просто да бъдат зачеркнати или прочистени без нови здравословни навици.

https://nccih.nih.gov/ – обща информация

https://sciencebasedmedicine.org – обща информация

Сподели: